ETIKA HR

ANDJELI

www.etika.com
25-9-2002

1-5A50

Andjeli za svaki narod

Manuskript nicht immer entzifferbar

 

Ne samo pojedinačni čovjek ima u andjelu svoj nebeski pralik. Svaki narod i svaku crkva osnivaju jednu misao Božju, koji je kao andjeo stvoren, prije negdi (?) je narod i crkva stoje u svojim andjelima skovo kao u svojem najboljem svojstva (?) pred Bogom. Nakon jedne verzije kaže se u knjezi (?) Deuteronomium 32,8:

„Kad Svevišnji svom puku nasljedstvo, ako on čovjekovu djecu rastavi, tada on čvrsto postavi zapovijedi narodu, prema broju andjela.“

 

Raznolikost i mnogostrukost naroda i općina je Božja volja i pripada u potpunosti toj tvorevini (Dan. 10-12, Apok. 1-3) (etika.com: Zbog toga je užasno razbrjstvo, ljudima kao narodu oduzimati njihov identitet, kao što je bilo svre vremena patnja s visokim zastupnicima crkve, u mnogostrukoj kulturi što prelazi ciljeve jedne države a zatnim prisila k jednoj antikristovy svjetskoj vladavini.

 

Naravno da svaka općina ima također svoja obiležja. Jer isto kao i čovjek je i općina na putu prema andjela ili prema vragu. Čini se sve više bliži andjelima, sve se bistrije stvaraju njiha dobra svojstva, jer čim su mu dalje više su i zloženi vragu.

 

Konačno sve čovječje priče dolaze iz carstva andjela. Rastava i zmeđu dobrogi zla, je početak u uzor u vrijeme razvoja borbe no zemlji, u kojem dobre i zle moći djeluju na nekoga.
(Abt Athanas Recheis O.S.B.: Andjeli su moćne duše. Nakladu kultura u obitelj, Linz, 1988, 468)

 

Ali andjeo Perzijskog carstva smetao mi je dvadest i jedan dan na putu; dolazi Mihael, jedan od prvih vladara, meni u pomoč… sad moram opet natrag i s andjelom Perzijskog carstva boriti se.

 

Kod mog sdjenja sretne me već andjev od Grčke... nitko nije s menom biv u savezu protiv njih, osim vašeg vladajučeg andjela Mihaela! (Danijel 10,1ss)

 

Jer su Mihael i Gabrijel andjeli, vide tumače pisma u “vladarima Perzije i Grčke” isto kao andjele. Svaki od njih zastupa interese svog naroda. Ukoliko se ti interesi opet svadjaju, opire se jedan andjeo drugome. Jer i andjeli poznaju budućnost tako daleko, ako im ih Bog otkriji. Zato prekinite svadju”, čini im Bog svoje odluke objavi preko naroda kajih se to tiče”.

 

Po Danijela bit će Mihael ivričito označen kao vladav, t. j. kao andjeo čuvar izraelskog naroda. (Daniel 10,21; 12,1) (Napomeno etika.com: začudo je Sveti Mihael zaštitni patron Njemačkog naroda) (Rodewyk 38)

 

Blaženi Peter Faber, prvi pripatelj Svetog Ignatius-a od Loyola piše u svom svetom dnevniku “Pri mom ulazu u Španjolsku (1541.) imao sam posebne osjećaje pobožnosti i duševne spoznaje u tom odnosu pozivu uzomog Arkandjela i Andjela i Svetog Spanies-a…

Uzeo sam si u zadatak, u svakom carstvu, u svakoj kneževini, ću preporučiti andjelima, arkandjelima i andjelima čuvarima da tamo budu uzorno poštovani…” (Memoriale U: Monumenta historia S. J. Monumenta Fabri. Prijevod po Christian-a Pitsch-a, Sveti andjeli čuvari, Freiburg 1917, 150., zit. kod Rodewyk-a 60)
(P. Adolf Rodewyk S.J. Oni stoje potpuno u svjetli-od svetih andjela.
Christiana izdanje Steinna Rhein-i, Stein am Rhein www.christiana.ch 1980)

Index hrvatski