ETIKA HR
18B11H

Alfonso Rodriguez

www.etika.com
22.9.2003

Osma rasprava

O jednolicnosti sa Bozjom voljom

Alphons Rodriguez: Übung der christlichen Vollkommenheit und Tugend. Verlag Pustet, Regensburg, 1862

 

Glavno poglavlje. Izlozba dvijunajvaznije zasade

S. 262

deutsch

„Ne onako kako ja zelim, vec onako kako ti Matej 26,39. Nakon nauka koji je dobio od Svetih sisao je sin Bozji sa neba iz dva razloga, odjenuo se i postao pravi covjek.

 

1.    Svojom dragocijenom krvlju spasiti, spesanja, i

2.    preko svog poducavanja pokazati nam put do neba i pouciti nas putem njegovog primjera. Put k znanju ne pomaze nam nista ako smo zatoceni u jednoj tamnici, kaze Sveti Bernhard, isto tako nam oslobodjenje iz tamnice nista ne pomaze, ako taj put neznamo.

 

S tim da mi gledamo nevidljivog Boga, da ga slusamo i ugledamo se u njega, morao bi on nama biti vidljiv, morao bi se odjenuti, skoro kao pastir u svom krznu, tom ovcjem odijelu, i tako se pokazati, da bi ovce koji se vide kao da im nalikuju, te bi ga tada radje slijedili.

 

Jednu doktrinu, koju nam je nas Isus Krist nas Spasitelj izmedju ostaloga dao je ta, da mi u svakom bicu vidimo potpunu slicnost sa voljom Bozjom.

 

Medjitim stvar treba u korijenu shvatitii u toj jednolicnosti nas crvsto utemeljiti,ovdje moramo dvije kratke osnovne nauke staviti na celo, u kojima se u neku ruku kao dvije udicet cjelo Tijelo mora pokretati.

 

Prva osnovna nauka glasi:

nase napredovanje i savrsenost postoji u istoj formi sa voljom Bozjom, i sto je vece i savrsenija jednolicnost, tim vise smo mi zahtjevniji i savrseniji.

 

Ocito postoji uzvisenost i bitnost u toj Svetoj ljubavi prema Bogu. Covjek je tim vise uzvisen, sto vise ljubi Boga Sveto ucenje Evandjela, sva pisma Svetog Paulus-a i cijelo Sveto Pismo je zasigurno puno o svjedocanstvu te nauke

 

“Ovo je prva i najveca zapovijed.” Matej 22,38

 

“Ljubav je veza savrsene skladnosti.” Kolosanima 3,14

 

“Sada ostaje vjera ufanje i ljubav, to troje, ali je najveca medju njima ljubav.” 1. Korincanima 13,13

 

Najvisa uzvisenost i najcistije te ljubavi, skoro uzorak te iste, je prolazna jednolicnost sa voljom Bozjom, ono Raspolozenje, kojem u svakom bicu zelimo ili ne zelimo sa Bozjim velicanstvom scuvati. Isto zeliti i isto ne zeljeti – to je tek pravo prijateljstvo, rekao je Sveti Hieronymus (epist. ad Demetr.) to je rekao sa rijecima jednog svjetskog mudraca. Sto je covjek vise ujedinjen sa Bozjom voljom, on je bolji i savrseniji. Jos vise!

Nema nista boljega i savrsenijega. Od Bozje Vilje; zato covjek mora biti sto bolji i savrseniji, cim se vise sjedinjuje sa Bozjom voljom. Jedan drugi svjetski mudrac ucini kraj: ako je Bog najsavrsenije bice, mora svekome biti jasno da bude u svemu slican Bogu io biti mu zadovoljstvo.

 

Druga osnovna nauka glasi:

Nista se na svijetu ne moze usporediti niti doci do nekog stajalista bez naredjenja Bozjeg.

 

To je samo grijeh i krivnja jer nikada ne moze Bog biti uzrok i zacetnik grijeha; jer to odupiranje, je kao mraz – vatri kao toplina svjezoj vodi, kao mrak suncu.

 

Isto tako se beskrajno susprostavlja dobrota Bozja i ljubav prema zlu.

 

Ciste su oci tvoje, da ne mozes gledati zla, i bezakonja; za sto gledas bezakonike? Sutis kada bezboznik prozdire pravijega od sebe? (Habakuka 1,13.)

 

Bezboznici nece izaci pred oci tvoje, ti nevidis sve koji cine bezakonje Ti nisi Bog koji zeli nepravdu?  Ti ljubis pravednost i mrzis nepravednost. govori David psalam 5,5. 44,8 Cijelo Sveto pismo je puno bozjeg gnjusenja protiv grijeha. Zato on nemoze biti njihov uzrok i pokretac.

 

Ali osim toga dolaze sve teskoce, sva bica, nevolje od volje i odredbe Boga. Te osnovne nauka stojio sasvim cvrsto. Ne postoji sudbina. Misljenje o sudbini bila je zabuna poganika. Sto svijet imenuje sudbinom dobrote ne dolazi od sudbine, sto i nije, vec dolazi od Boga. Zato mudrac kaze: “Dobro i zlo, zivot i smrt, siromastvo i bogatstvo dolazipd Boga.” Sir.11,14.

 

Dolazi li to takodjer kao uzrok sredstva, ne dogadja se nista u toj velikoj svjetskoj monarhiji bez volje i zapovijedi nasjvisega (261) vladara, koji je upravlja. Nista ne dolazi po prilici s obzirom na Boga; Sve je ucrtano i dodijeljeno od njegove ruke. Sve kosti tvoga tijela i svaka tvoja vlas su prebrojeni, i nista od navedenog se nece izgubiti bez njegove zapovijedi i volje. Ne prodaju li se dva vrapca za jednu kunu? Pa niti jedan ne moze pasti na zemlju bez oca vasega. Tako govori Krscanin. Matej 10.29- Nijedan list na drvetu se nece pomaknuti bez njegove volje.

 

Jedan mudrac rece: “U krilo se baca srećka kocka li je svaka je odluka Gosponja.” Poslovica 16,33. Nemoj misliti, da te srećke slucajno dolaze iz jedne urne; one su pale po naredjenju Bozanske providnosti, koji to tako zele.

(Napomena ETIKA: Na temelju jednog javnog izvlacenja, gdje tri puta za redom pokazuje se broj 6, osudimo se reci i tvrditi da se Bog oprijedeli i za demone, ako ga oni zamole, jer oni zele ljude staviti na kusnju i Bog vidi za njih nadu, da ljudi, njegova djeca, u svojim mislima izvjezbaju slobodnu volju u svojim cuvstvima.)

 

Srecka pade na Matijasa jela svetih Apostola 1,26 i bacise kocke za njih i pade kocka na Matiju i primise ga medju jedanaest apostola, to nije bilo slucajno vec posebna naredba Boga.

 

Tu istinu su bolji svjetski mudraci osobno spoznali putem prirodnog svjetla. Oni su rekli: S obzirom da neke stvari nisu slucajne zato niti nisu gledista na prvi uzrok. U tom odnosu su svi skupa unaprijed oprezni i unaprijed odredjeni. Oni predvode sljedecu priliku Jedan gospodin posalje jednog svog sluga nekuda zbog nekog sigurnog posla; zatim isto tako posalje slugu drugim putem na isto takvom poslu. Oboica se moraju sastati na istome mjestu bez da jedan o drugome nesto znade. Tamo gdje ce se sluge sresti je cisto slucajno, ali sa gledista njihovog gospodara nije to bila slucajnost, vec unaprijed utvrdjeno.

 

Tako se to dogadja i sa strane ljudi, kadkada slucajno, jer to ne predvidjaju i ne misle na to; Ali u pogledu Boga to nije slucajno, vec unaprijed odredjeno i njegove volja, koja kroz tajni i drugih skrivenih  sredstava, koje samo on sam pozna, i to tako sam naredio i uredio.

 

Iz tog temeljnog poucavanja moramo gore postavljena nacala slijediti. Jer sve, sto bi nas ikada pogoditi, a dolazi iz ruke Bozje i nase savrsenstvo i jedinstvenost sa njegovom voljom da postoji; Zato moramo prihvatiti sve ono sto od njegove ruke dolazi i biti jednaki sa svim njegovom Svetom o Bozjom voljom.

 

Nista ne smijes prihvatiti kao slucajnost i brzo kretanje ili posredovati za ono sto od ljudi do1azi; jer ce ti to prouzrociti mnogo patnje i strah. Nemoj misliti da ce ovo ili ono tebe pogoditi, ili ce ovo ili ono biti protiv tebe, jer je to netko prouzrocio, i to ne bi doslo da ovaj ili onaj uzrok ne bi bio. Za sve to se ne bi trebao brinuti, vec bi trebao da prihvatis sve ono sto dolazi od Bozje ruke, bez obzira s kojeg puta ili stranputice dospije do tebe; jer je to on koji ti to salje srednjim putem.

 

Jedan pradjed je rekao da covjek ne moze u zivotu imati pravi mir i zadovoljstvo, ako si neprestano ne promisli, samo Bog i on su sami na svijetu. Sveti Dorotheus (doctr.7) rece.

 

Neki pradjedovi su upravo u tome vjezbali, Sve, i ono najneznatnije, odkle bi moglo uvijek doci, poslano je vec od Bozje ruke. Na taj nacin bi imali veliki mir, ocuvali bi dusevni mir i vodili bi jedan nebeski zivot.

 

Index hrvatski