ETIKA HR

SVLADAJTE 2001

http://www.etika.com
14.2.19987

4A

JEDNO PRAVILNO SOCIJALNO UREDJENJE NAGRADJUJE DIJELO I

POMAZE ONIMA KOJI TRPE BIJEDU

 

Vrijeme komunisticke stjege i kapitalistickog egoizma je proslo. Danasnje drustvo treba novu etiku novi moral koji je na pravednosti i milosrdju gradjeno. Jedina alternativa k materijalizmu je ucenje kriscanstva. Samo nesebicna ljubav vodi do spasenja. Tko prima. Onaj tko pomaze nevoljnicima, pomaze kriscanstvu. Ne smijemo vise duze na bijedu i nepravdu ravnodusno prolaziti, vec aktivno stajati uz one, nasljednike koji su u nevolji i bijedi treba pomoci i stajati uz njih, uz one koji nas trebaju. Na primjer: stari ljudi, sirocad, retardirane i ocajne.

- sa siromasima dijeliti: svake godine dati milodar Krscanskoj organizaciji za pomoc. Dijeliti rad, eventualno zavrsni tjedni posao odstupiti, dupli posao odkazati. Vrijednost za dobrocinstvo odrediti na.pr. dobro ciniti za hvalu. (Albert Schweitzer) Kumstvo za ugrozene obitelji ili djece preuzeti.

- Pomoci potlacenima i slabima da dodju do svojih prava (kao detektivi nocne ljubavi) i ciniti sve da se unisti nepravda i zlocinstva. Tu spada oprez kroz zaposljavanje, pojacati nadgledanje, odasiljac za pomoc u nevolji, uvesti temeljne zakone za ponovno dobro, osobni zatvor kod rasipnistva, javni novac, uklanjanje sa sluzbe kod zloupotrebe vlasti mogucnost kontrole stampe, i kod zainteresiranih gradjana pravni poredak, kazne za lopove i kradljivce, i kod sigurnih slucajeva oprez (v. tocka 9)

Svaki covjek ima u svojoj domovini pravo na hranu, odjecu, stan, lijecnika, posao, sigurnost i obrazovanje. Ukoliko drzava ne moze pruziti egzistenciju svom gradjaninu pomaze.

Internacionalni fond za siromasne

  1. Obustava primanja vlasnika zlocinaca (mafije droge ima veca primanja no sto su od gradjana)
  2. Polovica primanja banaka
  3. Daljnja vojna razoruzanja
  4. Ukidanje privilegija
  5. Odricati se nepotrebnih izdataka za alkohol, cigareta, za luksuzne artikle, zidanje raskosnih zgrada, skupe medijske spektakle, vatrometi, samo za drogu se vise potrosi novaca nego za hranu

Sljedeci prijedlozi za aktualne teme:

Gospodarska stabilizacija: odbijanje drzavnog zaduzenja, javni izdaci, ukidanje birokratizma, prajedan jednostavniji i pravedniji porezni sustav, odbijati subvencije, bolje postaviti status obrtnika, kao i male i srednje industrijske pogone, udruzenje privrednih velikih poduzeca koji posluju s profitom bez drustvene i ekoloske odgovornosti.

Pitanja nezaposlenosti: spustanje troskova, davaocu posla poreznu stopu sniziti, olaksice kod osnivanja obiteljskog obrta, posla mnogo djelomicnih radnih mjesta, Program rada od drzave, Regija, i opcina te vezu sa uredom socijala i zastitut okoline. Tko nece posao primiti dobiva samo egzisionalni minimum.

Stambene nevolje: moze biti osnovnji temelj za zabranu stanova koji su u vlasnistvu kriminalaca, da se zaplijene, primjerena potpora za obitelj kod gradnje ili kupnje obiteljskog doma

Penzije: namjestanje sadasnjeg sistema da su bogati kroz progresivne povisice privilegirani, stvaranje na primjer pet penzionih tocaka gdje je najveca pet puta veca od minimalne (egzistencioni minimum) najvisa granica sa faktorom 15 bila bi takodjer za primanja i za razmotriti.

Retour Index hrvatski - - - Retour ETIKA Start