ETIKA HR

SVLADAJTE 2001

http://www.etika.com
15.2.1998

7A

PRIRODA SE TREBA ZASTITITI, I UNJOJ USPOSTAVITI NOVU RAVNOTEZU

 

Cisti zrak, cista voda, cista zemlja i cista prehrana su uvjeti za zdravlje covjecanstva, ipak sto smo mi od toga napravili?

Prasina i cadja dnevno zamracuju sunce. Svaki dan sve jace. Mi udisemo nasu smrt. Sto ciniti?

Industrija mora prestati sa proizvodnjom stetne materije, i luksusa i mi svi moramo opet uciti prirodno zivjeti, jednostavno zivjeti.

Sprijeciti daljnje povecanje ozonske rupe, i zaustaviti ekstremne klima uredjaje, klijalista, ali i letece cestice = Aerosola nije za iskljuciti. Umirivati automobila kao i avioni do 90 posto potrebno. Jedino razumno rjesenje je uvodjenje auta na tracnice, individualni kabinet vlako, od MBB.

Tracnice preko cesta "Railmobil" trosi najvise desetinu energije nego jedan automobila, koji vozi vlastitom snagom, svaki bi bio odmah pokretan kao sada.

Prijelazno rijesenja: dalekosezna duznost ugradnje katalizatora i filtera, koji ce stetne cestice svesti na minimum, ograniciti na najmanju meru.

Dozvolu za voznju automobila samo uz dokaz neminovnosti. Za zaposlene i vazne obiteljske namjene, inace tjedno samo tri voznje za ostale namjene, godisnje samo jedan put za godisnji odmorsa automobila, nejvise svake pete godine jedno putovanje avionom. Unutar gradova za automobila zatvoriti. Alternative: Vlak (vise lokalnih vlakova) cijena za voznju prepoloviti, na racun vozaca) bicikl, tramvaj, Omnibus, U-vlak. Bez bojazni od eksperimenta (Rikscha)

Zastita suma: prije svega ocuvati dzungle kao zelena pluca zemlje. Posumljavanje

Prestati sa zagadjivanjem vode i vodu rasipati, vodu za upotrebu i pice zastititi tako da se grade prociscivaci ali zagadjenu vodu ni u kojem slucaju upotrijebiti u poljopprivredi. Brodovi vise ne smivise zagadjivati vode.

Poljoprivredu postaviti na biologu produktivnost. U Evropi prekomjernu proizvodnju u agrarnoj refomi vratiti na kvalitetnu proizvodnju na mala poljoprivredna dobra. Odkazati drzanje masovno zivotinje. Pasnjake u korist povrca, voca, i proizvodnju zita reducirati. Osnovna hrana da bude sto prirodnija.
Radikalne mjere za odvoz smeca smanjiti brda smeca kroz upotrebe najnovije tehnike, bolje u to investirati.
Novac-sa radnom kaznom za one koji zagadjuju okolinu.
Takodjer i za manji prekrsaj

Retour Index hrvatski- - - Retour ETIKA Start